FIZIKA I PRIRODA

FIZIKA I PRIRODA

0
2317

Fizika proučava prirodu, fizičke pojave, strukturu i svojstva materije.

Fizika je temeljna prirodna nauka. Temeljna, znači osnovna, druge se nauke temelje na njoj. Prirodna, znači da istražuje prirodu. Sama riječ fizika potiče od grčke riječi fizis (fizis)
što znači priroda. Prirodu čine sva nebeska tijela i sve što vidimo i što nas okružuje.

Prirodu, dakle, čine raznovrsna tijela, koja mi zovemo fizička tijela. Sva tijela koja nas okružuju sastoje se od supstance. Postoje fizička tijela koja su načinjena od jedne, a neka od više vrsta supstanci. Recimo, gvozdena kugla je sačinjena od jedne, dok je naša planeta
Zemlja, sačinjena od različitog broja supstanci koje je veoma teško nabrojati. Fizička tijela imaju određeni oblik i zapreminu. Supstanca se odlikuje određenim svojstvima karakterističnim samo za nju: gustinom, bojom, čvrstoćom. Jedan od zadataka fizike je da izučava svojstva različitih supstanci. Supstanca je jedan oblik materije. Ali nije i jedini oblik.

U svemiru, u prostoru između nebeskih tijela, dominira vakuum (bezvazdušni prostor). Da li taj prostor čini materiju? Nema ni jednog
momenta kada se ne primjećuje kretanje nekog tijela u vasioni što je posljedica djelovanja gravitacionih polja, nema tačke u svemiru iz koje se neće vijdeti sjaj zvijezda i galaksija.Materija nije samo supstanca. Nju čine i fizička polja. Kretanje vasionskih tijela, zvijezda oko centra galaksija, planeta oko Sunca. Na Zemlji ništa ne miruje: kreće se voda u prirodi i prelazi iz jednog oblika u drugi, kreću se živa bića, hrana cirkuliše kroz organizam, kreću se molekuli u tvarima, elektroni u atomima. Tijela se dakle kreću i stalno mijenjaju svoj položaj u prostoru i vremenu.